
EN HISTORISK REISE TIL NOE ELEGANT OG HELT NYTT
Midt mellom Stavangers gamle trehus og nye høyhus finner du Eilert Smith Hotel. Boutiquehotellet med 12 værelser er oppkalt etter Stavanger-arkitekten Eilert Smith, som opprinnelig tegnet bygget. Siste del av 1930-tallet var funksjonalismens store tid i Stavanger. Institusjoner, forretninger og boliger ble oppført i den nye, internasjonale stilen. I 1937 flyttet Rogaland Felleskjøps maskinavdeling inn i den splitter nye, toppmoderne funkisbygningen i Nordbøgata 8.
I første etasje, der RE-NAA har sin stjernerestaurant i dag, var det et utstillingslokale med det aller nyeste av frysere og varmeovner. I butikken i andre etasje kunne man kjøpe deler til traktorer og andre maskiner. Ansatte som jobbet med innkjøp, markedsføring og administrasjon hadde kontorer i tredje etasje, og i fjerde etasje var det er stort lager. På toppen av bygget, der Eilerts Residence er i dag, var det en stor takterrasse.
BYGNINGEN KOMMER TIL LIV
I dag har den modernistiske lagerbygningen fått nytt liv som boutiquehotell og restaurant: Eilert Smith Hotel og RE-NAA. Arkitekten Pål Trodahl fra Trodahl Arkitekter har stått for renoveringen av bygget, som nå fremstår som helt nytt og moderne. Hotellets eiere, Signe Anne og Kristoffer Stensrud, hadde et ønske om å bevare den historiske arven, fornye den og skape et levende hotell. Trodahl var bevisst i sitt valg om å ta vare på det originale designet samtidig som bygningen skulle gjennomgå en betydelig oppgradering og utvidelse.
I transformeringen fra historisk bygning til moderne boutiquehotell, var det behov for en utvidelse. Arkitektens utfordring var å legge til to nye etasjer samtidig som det modernistiske designet, uttrykt gjennom bygningens proporsjoner, buede geometriske former, klokketårnet og de smale horisontale vinduene, ble ivaretatt.
Inspirert av lignende nordisk modernistisk arkitektur fra samme periode, ble løsningen å forlenge det eksisterende klokketårnet slik at tårnet forble høyere enn de nye etasjene. Overgangen mellom den eksisterende bygningen og utvidelsen oppleves som sømløs, og de to nye etasjene ser ut til å kunne være en del av bygningens opprinnelige design. Første etasje er redesignet for å skape en tydeligere sammenheng mellom denne og de øverste etasjene. Vinduene ble flyttet og tilpasset bygningens nye formål.
For å forsterke bygningens arkitektoniske uttrykk er klassiske modernistiske og bærekraftige kvalitetsmaterialer som travertin, messing, marmor og tre tatt i bruk i stor grad. Travertin spiller en spesielt viktig rolle gjennom hele prosjektet. Stenens naturlige fremtoning i stenbruddet er gjenskapt; det skylignende utseendet i den horisontalkuttede overflaten finner man igjen i bygningens gulv, mens lagene i den vertikalkuttede stenen kommer til syne i bygningens vegger.
I første etasje er restauranten organisert rundt et åpent kjøkken som inviterer gjestene til å observere mens maten blir tilberedt. I de tre neste etasjene finnes hotellets værelser, alle individuelt utformet med spesialtilpassede møbler og sin helt egen identitet.
De to øverste etasjene utgjør Eilerts Residence. Denne suiten er bygget rundt en spiraltrapp som måler tre meter i diameter. Et sirkulært takvindu sørger for at dagslyset flommer ned trappen mot entreen under. Toppetasjen byr på panoramautsikt over Stavangers innseiling og historiske bebyggelse.


ARKITEKTEN EILERT SMITH
Hotellet vårt er oppkalt etter Eilert Smith – arkitekten som designet bygningen i Nordbøgata 8 i 1937. Han arbeidet spesielt med hotellarkitektur, og er blant annet kjent for å tegne Sola Strand Hotel, Viste Strandhotell, Fevik Strandhotell og Dr. Holms Hotel. Eilert Smith var en populær arkitekt på 1930-tallet, og tegnet også en del bolighus i Stavanger.
Eilert Smith var født i 1903. Sammen med sin kone Aud hadde han to barn – Andrew og Aud. De brukte mye tid sammen på hytta, og Eilert elsket å fiske laks sammen med venner. Han trivdes godt ved kysten og på sjøen. Eilert Smith var mer en kunstner enn en forretningsmann. Det estetiske var utrolig viktig for han.
Det sosiale betydde veldig mye for Eilert, og han blir omtalt som en blid og snill person. Fordi han var så utadvendt, lun og morsom ble han ofte det sosiale midtpunktet. Han var en svært omgjengelig person, og hadde lett for å komme i prat med mennesker i alle aldre og fra forskjellige bakgrunner. Disse kvalitetene ønsker vi å ta med oss når vi skal gi våre gjester verdens beste hotellopplevelse.
«Ville du gjort noe annerledes med livet ditt?» «Nei, jeg ville hatt det akkurat sånn.»





Vi hjelper deg med spørsmål og henvendelser i forbindelse med ditt opphold.